Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
46
8
4
2
2
11
8
2
Club Brugge
45
7
6
0
1
18
4
3
Union
42
7
2
4
1
11
9
4
Cercle Brugge
36
8
3
2
3
12
11
5
KRC Genk
34
8
3
4
1
7
15
6
Antwerp
29
8
1
7
0
4
16
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
12
4
4
0
0
8
2
2
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
3
Union
4
4
1
2
1
7
6
4
Cercle Brugge
5
4
1
1
2
6
4
5
KRC Genk
7
4
2
1
1
4
5
6
Antwerp
0
4
0
4
0
2
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
2
4
0
2
2
3
6
2
Club Brugge
10
4
3
0
1
8
3
3
Union
3
3
1
2
0
4
3
4
Cercle Brugge
7
4
2
1
1
6
7
5
KRC Genk
3
4
1
3
0
3
10
6
Antwerp
3
4
1
3
0
2
8

Fredberg blaast uit na drukke paars-witte mercato: "Transfer van Verbruggen heeft veel veranderd"

 vr 8 september 2023 18:02
Jesper Fredberg en Brian Riemer.

Nergens zoveel animo tijdens deze zomermercato als in Anderlecht. Paars-wit pakte uit met 12 inkomende transfers en daarbij ook grote namen als Thorgan Hazard en Kasper Schmeichel. CEO Sports Jesper Fredberg blikt terug op de voorbije zomer. 

Over Thorgan (en Eden) Hazard: "Na voorbije seizoen is het moeilijker om spelers te overtuigen"

Dé transfer van de zomer was toch die van Thorgan Hazard naar Anderlecht op deadline day. "We waren al lang in gesprek met hem", geeft Fredberg toe. "Hij is een Rode Duivel, een grote naam, iemand met een mooie carrière tot nu toe. En hij past bij onze speelstijl."

 

"Hij is een agressieve en offensieve speler. Hij werkt hard. We denken dat hij de ploeg iets kan bijbrengen, niet alleen op korte termijn, maar ook in de komende seizoenen. Hij zal ook een goed rolmodel zijn voor jongere spelers."

 

Wat wordt zijn positie? "In onze 4-3-3 kan hij op beide flanken spelen, of in het midden. We zien hem als een aanvallende speler. Daar zal hij ons het meeste bijbrengen."

 

"En om een lang verhaal kort te maken: hij is gewoon een heel goeie voetballer. En hij wou graag naar Anderlecht komen."

 

Dus het was niet moeilijk om hem te overtuigen? "Na ons voorbije seizoen is het wel moeilijker om spelers te overtuigen. Maar Thorgan zag ook wat er nu aan het gebeuren is. Hij wist ook dat Schmeichel kwam, en Delaney bijvoorbeeld. Die kent hij nog van bij Dortmund. Dat maakt het dan wat makkelijker."

 

Is er ooit over broer Eden Hazard gesproken? "Dit is geen supermarkt. Het is geen 1+1 actie."

 

"We zijn heel blij met Thorgan. Hem wilden we hebben. Eden is een vrije speler. Hij heeft een ontzettend mooie carrière, maar er moet ook een klik zijn. Er is geen contact geweest. Wij denken momenteel niet aan hem. Ik heb hem niet gebeld en hij ons ook niet."

Ik heb niet naar Eden Hazard gebeld. En hij heeft ons niet gebeld. Dit is geen supermarkt waar je ze 1+1 krijgt.

Jesper Fredberg

De andere nieuwe grote naam is Kasper Schmeichel. Waarom had Anderlecht nog een doelman nodig? Ze hadden Maxime Dupé al gehaald deze zomer. "Schmeichel is een speler met veel ervaring en karakter. Hij is de Deense nummer 1, hij heeft al titels gewonnen, ..;"

 

"We zijn heel tevreden over Dupé, maar plots was er een opportuniteit. En Kasper was zelf ook heel gemotiveerd om te komen."

 

"En competitie is altijd goed, op alle posities. Ook tussen keepers. Ze zullen allebei voor die nummer 1 plek gaan. En zo zullen ze allebei altijd aan 100 procent spelen."

Gerelateerd:

Waar komt geld vandaan? "Na verkoop Verbruggen konden we schakelen"

22 miljoen euro. Zoveel heeft Anderlecht uitgegeven aan al die nieuwe spelers volgens transfermarkt. "Dat zal er niet al te ver naast zitten", lacht Fredberg.

 

Is dat niet heel veel geld voor Anderlecht? De voorbije jaren had paars-wit het niet breed. "De transfer van Bart Verbruggen heeft veel veranderd. Dat geld hebben we nu - bijna één-op-één - geïnvesteerd in nieuwe transfers.  Dat was zo belangrijk voor ons."

 

"We hebben Verbruggen bewust in januari tussen de palen gezet. Hij had die plaats natuurlijk ook sportief afgedwongen want hij is een heel groot talent. Maar doordat hij kon spelen, konden we hem ook met veel winst verkopen."

 

"Ook onze salarismassa is gedaald. We hebben spelers kunnen verkopen die veel verdienden. Financieel was het eigenlijk een goede mercato."

 

Maar ook het bestuur deed - letterlijk - een duit in het zakje. "Zij hebben ons ook mogelijkheden gegeven. Ze hebben ons de ruimte gegeven om ons plan uit te werken."

We hebben Verbruggen heel bewust in januari tussen de palen gezet zodat hij kon spelen en zodat we hem na vijf maanden voor veel winst konden verkopen.

Jesper Fredberg

12 nieuwe spelers dus. Meer dan een volledige ploeg. "Ze zullen niet allemaal starten natuurlijk. Het zijn meer transfers dan je normaal gezien zou doen. Maar er was een drastische ommekeer nodig na vorig seizoen. Dit was daar het moment voor. We wilden ook een signaal sturen naar de fans, de sponsors, ..."

 

Welke transfer maakt Fredberg nu het meest trots? "Misschien Kasper Dolberg. Daar hebben we veel waarde gekregen voor ons geld. Hij heeft veel potentieel en een lang contract. Of Théo Leoni. Of Thorgan Hazard. Ik kan eigenlijk bijna iedereen opnoemen."

Bart Verbruggen.

Is de titel nu de ambitie? "De puzzelstukjes zijn mooi, nu de puzzel nog leggen"

De supporters lijken alleszins zeer tevreden met de voorbije mercato. Is Anderlecht terug? "Ik zou natuurlijk heel graag een affirmatief antwoord geven. Maar het blijft voetbal. Met al die nieuwe spelers kan je niet verwachten dat het vanaf dag 1 zal draaien. Je moet die nieuwkomers ook tijd geven."

 

"We geloven wel dat dit een puzzel is met veel interessante stukken. Als die stukjes allemaal in elkaar vallen, zal het heel mooi zijn."

 

"Het zal voor de trainers wat moeilijker worden om de basiself te kiezen. En de 18 spelers die in de kern zitten op de wedstrijddagen."

Het zal voor de trainers wat moeilijker worden om de basiself te kiezen.

Jesper Fredberg

Anderlecht heeft voorlopig 13 punten na 6 matchen. Een geslaagd begin? "Ik ben blij dat de ploeg dit na vorig seizoen nu al kan neerzetten. We pakken punten."

 

"Natuurlijk kunnen we mooier en beter voetballen, maar dat komt nog wel."

 

Kan deze ploeg kampioen worden? "Ik heb voor de competitiestart gezegd dat Play-off I de ambitie is. Toen ik dat zei, wist ik al wat we van plan waren in deze mercato. Dus die ambitie is niet veranderd."

 

"We moeten bouwen. We geloven dat deze kern zijn voet naast de topclubs kan zetten, maar het is nog vroeg. Voor de titel hebben we - denk ik - nog tijd nodig. Als we in POI zitten, zullen we verder kijken."

Gerelateerd: